A Hawking-féle sugárzás

2010.02.10. 20:17

Kijutás a fekete lyukból
Korábban úgy gondoltuk, hogy soha semmi nem juthat már ki, ha egyszer belekerült a fekete lyukba. Végül is ezért hívják őket fekete lyuknak. Bármi esett is bele a fekete lyukba, úgy gondolták, az már örökre elveszett, a fekete lyukak pedig az idők végezetéig megmaradnak. Örökös börtön, ahonnan nem volt remény a szabadulásra.
 
De aztán kiderült, hogy ez az elképzelés nem igazán fedi a valóságot. Az apró ingadozások térben és időben azt jelezték, hogy a fekete lyukak mégsem tökéletes csapdák, ahogy azt korábban gondoltuk, hanem részecskéket szivárogtatnak ki lassan magukból, a Hawking-féle sugárzás formájában. A szivárgás annál lassabb, minél nagyobb a fekete lyuk.
 
A Hawking-féle sugárzás miatt a fekete lyukak fokozatosan felszívódnak. A felszívódás eleinte nagyon lassú, de aztán felgyorsul, ahogy a fekete lyuk egyre kisebb lesz. Végül több milliárd év múlva a fekete lyuk eltűnik. Úgyhogy a fekete lyukak mindent összevetve nem örök életre szóló börtönök. De mi a helyzet a rabokkal – azokkal a dolgokkal, amik létrehozzák, vagy a későbbiekben kerülnek bele? Újrahasznosítódnak, energiává és részecskévé. De ha nagyon alaposan megvizsgálod, mi kerül ki egy fekete lyukból, akkor tudsz arra következtetni, hogy mi is volt benne. Úgyhogy a fekete lyukba beleesett dolgok nem örökre merülnek feledésbe, csak nagyon hosszú időre.
A FEKETE LYUKAKBÓL TEHÁT
KI LEHET JUTNI!
(forrás:Lucy and Stephen Hawking: George kulcsa a relytélyes univerzumhoz)
Nincs galaxis fekete lyuk nélkül

A Michigani Egyetem csillagászai kimutatták, hogy aktív mag nélküli galaxis nincs, minden galaxis középpontjában ott ül egy-egy fekete lyuk. A csillagászok a galaxisban látható csillagok sebességeloszlását vizsgálták 30 spirálgalaxison. A középponthoz közeli csillagok sebessége elárulja ugyanis, hogy mi van a rendszer középpontjában. Ha a galaxis középpontjában nincs fekete lyuk, akkor a középponthoz közeli csillagok a pályasugár csökkenésével egyre kisebb és kisebb tömeg gravitációs terében keringenek (a pályájukon kívüli csillagok nem hatnak a keringésükre), így a keringési sebességük a középponthoz közeledve csak lassan nő. Ha azonban a középpontban ott ül egy fekete lyuk, akkor a keringési sugár csökkenésével nagyon kis sugaraknál már gyakorlatilag állandó marad a középponti tömeg, így a szóban forgó csillagok sebességeloszlása a Kepler-törvényeket követi. A vizsgálat a 30 galaxisból 29-ben egyértelműen jelezte a fekete lyuk jelenlétét.

Forrás: Tudomány, Technika, Tájékoztatás - az OMIKK hírlevele

(fantáziarajz egy fekete lyukról)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmikusblog.blog.hu/api/trackback/id/tr261747480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása